Toepassingen

Laser: Een veelzijdig, hoogwaardig, modern, bewezen, economisch gereedschap

Hieronder staan een aantal voorbeelden van de mogelijke producten die met laserlassen te maken zijn. Dit om te illustreren hoe divers de inzetbaarheid van het laserlassen is en om u een idee te geven of het laserlassen ook voor uw toepassing geschikt zou kunnen zijn. Heeft u vragen of het laserlassen inzetbaar is voor uw toepassing schroom dan niet om contact op te nemen met het Laser Applicatie Centrum en wij zullen onze uiterste best doen om u te helpen met het zoeken naar een geschikte oplossing voor uw probleem.

Koelkanalen voor warmtewisselaar

Warmtewisselaar met een diameter van ongeveer 1 meter waarin een koelkanaal is uitgefreesd en er later een deksel op is gelast

Doorsnede van een koelkanaal.

Gladde doorlassen voor voedingsmiddelenindustrie

Product waarin 280 nok-sleuf verbindingen rondom gelast zijn met in totaal 1120 lassen. De lassen zijn dwars door de plaat gelegd waardoor aan de onderkant een spleetloze gladde verbinding ontstaat die makkelijk en hygiënisch schoon te maken is. Ondanks het grote aantal lassen is het product nagenoeg niet vervormd

Uitvergroting van het lasresultaat op 1 nok-sleuf verbinding.

Dwarsdoorsnede van een lasverbinding waarbij dwars door een plaat heen is gelast en er een gladde afgeronde verbinding ontstaat op de staander.

Hybride lassen

Proefstuk dat hybride gelast is (laserlassen en MAG lassen tegelijkertijd). De laser verbindt de 5 mm dikke ‘root’ van de Y-naad terwijl het MAG proces eventuele spleten opvult en tegelijkertijd een rups van zo’n 2 mm toevoegt.

Doorsnede van het lasresultaat van het hybride lassen met daarbij de las aangegeven met een witte lijn.

Lasergraveren

Met lasergraveren is het mogelijk om het oppervlak van materiaal zo te bewerken dat een heel scala aan kleuren aangebracht kan worden in het materiaal.

Het materiaal krijgt een blijvende verkleuring die nauwkeurig geregeld kan worden.

Keyhole lassen

Bij het laserlassen is het mogelijk om zeer smalle diepe lassen te leggen. Hier worden 5 stukken plaatmateriaal met elkaar verbonden met een enkele laserlas 

Ook hier is goed te zien dat met laserlassen zeer smalle lassen te verkrijgen zijn.

Vervangen verspanende bewerkingen

Soms is het mogelijk om een verspanende bewerking te vervangen door een combinatie van lasersnijden en laserlassen. Bovenstaand product zou conventioneel gefreesd moeten worden, hier is er echter voor gekozen om twee stukken plaatmateriaal te snijden met laser en daarna te verbinden door middel van laserlassen.

Het resultaat is een product dat sneller en goedkoper te produceren is dan op de conventionele manier met vergelijkbare mechanische eigenschappen.

Staal-RVS verbinding

Ook het verbinden van staal aan RVS is met laserlassen goed mogelijk.

 

Simultaan puntlassen

Met laserlassen is het mogelijk om met grote nauwkeurigheid meerdere lassen tegelijkertijd te leggen. Bovenstaande lassen hebben een diameter van ~1mm en kunnen simultaan aangebracht worden met een zeer beperkte warmteinbreng.

Naast deze munt wordt het formaat van de puntlassen duidelijk zichtbaar.

Micro-buislassen

Deze buis is gelast met behulp van laser. De diameter van de buis is slecht 10mm waarbij er met laser is gezorgd voor een goedgevormde doorlas met uitstekende mechanische eigenschappen.

 

Conductielassen

Met behulp van conductielassen is het mogelijk om een lasnaad te krijgen met dergelijke optische eigenschappen dat deze geen nabewerking meer vereist.

Laser reinigen

Met laser is het ook mogelijk vervuilde en gecorrodeerde oppervlakken te reiningen. Aan de rechterzijde van de afbeelding is zichtbaar hoe het oppervlak in eerste instantie eruitzag. Aan de linkerzijde is te zien hoe het oppervlak na reiniging uitziet.